Vad folkrace handlar om:
Täta race med lite bök och stök. Billiga bilar med lite buklor här och var. Med sådana ingredienser är Folkrace en riktig breddsport, och den allra största bilsportgrenen där hela familjen kan dela på samma bil. Det finns runt 130 banor i landet, och det arrangeras ungefär 450 tävlingar årligen. Varje heat börjar med att sex bilar ställs upp i bredd och det blir alltid trångt in i första kurvan. Det smäller i plåten, någon snurrar och ibland blir det bilar kvar i jordvallarna. Banorna är enkla slingor, med packad jord och grus i botten. Lite asfalt, men ofta är det antingen lerigt eller dammigt…
När segraren korats i A-finalen, är alla bilar till salu. Det är bara att lägga ett anbud på startnumret och hoppas på tur, för ofta är det lång kö till anbudsdisken! Priset är 6 500 kronor, prutat och klart. Lackskador hör till, men säkerhetsburen kontrolleras noga liksom bärande karossdelar. Däremot kan det gömma sig en motor under huven som inte hör till just den bilmodellen…
Det är tillåtet att delta från det år man fyller 15 år, och många ägnar med förkärlek några dagar av semestern till någon av landets alla populär Folkracefestivaler. Några utövare söker sig vidare till klassens ”storebror”, Rallycross, men de allra flesta stannar kvar därför att i Folkrace är alla nästan som en enda stor familj.
|
Det roligaste
man kan göra
Med kläderna på sägs det och jag är absolut en förespråkare för det resonemanget.
En billig motorsport om man vill köra för att ha kul. Prova på, sök upp en motorklubb nära dig
|